@kerstinkokk Det är skada att SJ slutat med poletteringen, men jag skulle prioritera bort den vanliga packningen i värsta fall! 🙂
Visningar: 0
@kerstinkokk Det är skada att SJ slutat med poletteringen, men jag skulle prioritera bort den vanliga packningen i värsta fall! 🙂
Visningar: 0
Stryker skjortor #kongress09
Visningar: 0
Ingår månne kongressväska, eller borde jag ta med en ryggsäck? #kongress09
Visningar: 0
Skriver ut hotellbekräftelsen. #kongress09
Visningar: 0
Skriver ut handlingar. #kongress09
Visningar: 0
Boken Lättlagad mat : hur man lagar god mat fort och lätt samt serverar den trevligt och omväxlande kom 1953 och är en särling i serien ICA-förlagets köksbibliotek – den saknar nämligen det trevliga rutiga omslaget, som finns på alla andra böcker i serien. ICA lät till och med tillverka kakburkar med mönstret på. Vi brukar ha våra syltsnitt i den.
Den här boken lutar sig tryggt mot livsmedelsindustrin. Nuförtiden ser åtminstone jag på industrin med misstänksamma ögon och granskar noga innehållsförteckningarna på jakt efter konstiga tillsatser och sånt, men på 1950-talet var industrin ens vän som ville förenkla. ”Konserverna har fullständigt utjämnat säsongerna och gjort husmödrarna oberoende av dagliga inköp”, och förordet fortsätter berätta om hur husmodern slipper konservera mitt i sommaren och hur hon bara behöver öppna en burk och lägga sista handen vid maten. Fullt så enkelt var det kanske inte, men det finns verkligen fantastiska anrättningar bland recepten.
På bilden ser vi en Nautical Buffet, som Hyacinth skulle kallat det. Dukat ombord heter kapitlet. Observera gärna hur oförändrad Kalles-tuben längst ned till höger är!
Visningar: 60
Idag har vi varit på sjukhusbesök. Jag valde inte efter mitt kliniska intresse utan efter arkitektur och åkte till Paimio och det sanatorium som Alvar Aalto ritade i början av 1930-talet. Patricia sa: ”Well, it doesn’t really look that special, just like any contemporary hospital from the 1960s” vilket säger nästan allt om hur banbrytande det var. Olyckligtvis tog kamerabatteriet slut, men här kommer åtminstone några bilder.
Visningar: 54
Grönsaksgott : 250 goda tillförlitliga recept på alla slag av grönsaksrätter har en lite lustig titel. Var det ett stort problem med kokböcker med otillförlitliga recept?
En kokbok om grönsaker handlar förstås om sallader – men här finns också kapitel om varma grönsaksfat (väldigt populärt förr!) och till och med drycker. Dryckeskapitlet har utländsk inspiration: ”I Amerika har de råpressade grönsaks- och fruktsafterna slagit helt igenom. De flesta moderna amerikanare börjar sin dag med t.ex. ett glas tomat-, grönsaks- eller fruktsaft. Alla dessa safter finns att köpa färdiga på burk och drickes som de är eller blandas med vatten och is”. I dessa snabbmatens dagar känns en nyttig amerikansk trend som något oerhört!
Bilden visar överst ett varmt grönsaksfat, sen grönsakspaj, spenatpudding och fint kallt grönsaksfat. (Låter inte spenatpudding som något oätbart?)
Visningar: 71
Dagens rutiga kokbok heter Fiskrätter : enklare och finare recept från ICA-kurirens provkök, 1. uppl. från 1955. Som många andra kokböcker från den här tiden är den redigerad av Asta Östenius, chefen för ICAs provkök. Den här är den enda hon gjort i ICA-förlagets köksbibliotek, men i serien Små hemböcker från samma förlag ligger hon bakom flera böcker.
Bilden visar en riktig lyxmiddag: gratinerad hummer med ris. Fantastisk dukning!
Visningar: 49