ARD 636

Nu är vår lilla privatväxel, en LM Ericsson ARD 636, snabbrenoverad, testad och igångkörd. Planen är att den ska upp i lägenheten så småningom för att tjänstgöra som lokaltelefonväxel, eventuellt med en extra reläsats så den går att använda för trafik ut på det vanliga telefonnätet också. Lyssna gärna på det muntra rasslet från reläerna! Det kan vara lite svårt att se vad som rör sig, men om man kollar noga ser man också det! Hjärtligt tack till Anders J för all hjälp!

Visningar: 110

Lättlagad mat

Boken Lättlagad mat : hur man lagar god mat fort och lätt samt serverar den trevligt och omväxlande kom 1953 och är en särling i serien ICA-förlagets köksbibliotek – den saknar nämligen det trevliga rutiga omslaget, som finns på alla andra böcker i serien. ICA lät till och med tillverka kakburkar med mönstret på. Vi brukar ha våra syltsnitt i den.

Den här boken lutar sig tryggt mot livsmedelsindustrin. Nuförtiden ser åtminstone jag på industrin med misstänksamma ögon och granskar noga innehållsförteckningarna på jakt efter konstiga tillsatser och sånt, men på 1950-talet var industrin ens vän som ville förenkla. “Konserverna har fullständigt utjämnat säsongerna och gjort husmödrarna oberoende av dagliga inköp”, och förordet fortsätter berätta om hur husmodern slipper konservera mitt i sommaren och hur hon bara behöver öppna en burk och lägga sista handen vid maten. Fullt så enkelt var det kanske inte, men det finns verkligen fantastiska anrättningar bland recepten.

På bilden ser vi en Nautical Buffet, som Hyacinth skulle kallat det. Dukat ombord heter kapitlet. Observera gärna hur oförändrad Kalles-tuben längst ned till höger är!

Visningar: 59

Sjukhuset i Paimio





Idag har vi varit på sjukhusbesök. Jag valde inte efter mitt kliniska intresse utan efter arkitektur och åkte till Paimio och det sanatorium som Alvar Aalto ritade i början av 1930-talet. Patricia sa: “Well, it doesn’t really look that special, just like any contemporary hospital from the 1960s” vilket säger nästan allt om hur banbrytande det var. Olyckligtvis tog kamerabatteriet slut, men här kommer åtminstone några bilder.

Visningar: 53

Grönsaksgott

Grönsaksgott : 250 goda tillförlitliga recept på alla slag av grönsaksrätter har en lite lustig titel. Var det ett stort problem med kokböcker med otillförlitliga recept?

En kokbok om grönsaker handlar förstås om sallader – men här finns också kapitel om varma grönsaksfat (väldigt populärt förr!) och till och med drycker. Dryckeskapitlet har utländsk inspiration: “I Amerika har de råpressade grönsaks- och fruktsafterna slagit helt igenom. De flesta moderna amerikanare börjar sin dag med t.ex. ett glas tomat-, grönsaks- eller fruktsaft. Alla dessa safter finns att köpa färdiga på burk och drickes som de är eller blandas med vatten och is”. I dessa snabbmatens dagar känns en nyttig amerikansk trend som något oerhört!

Bilden visar överst ett varmt grönsaksfat, sen grönsakspaj, spenatpudding och fint kallt grönsaksfat. (Låter inte spenatpudding som något oätbart?)

Visningar: 68

Fiskrätter

Dagens rutiga kokbok heter Fiskrätter : enklare och finare recept från ICA-kurirens provkök, 1. uppl. från 1955. Som många andra kokböcker från den här tiden är den redigerad av Asta Östenius, chefen för ICAs provkök. Den här är den enda hon gjort i ICA-förlagets köksbibliotek, men i serien Små hemböcker från samma förlag ligger hon bakom flera böcker.

Bilden visar en riktig lyxmiddag: gratinerad hummer med ris. Fantastisk dukning!

Visningar: 48

Efterrätten

Man skulle kunna tro att det finns en viss upprepning bland de här rutiga kokböckerna – här kommer nämligen Efterrätten : Goda läckra och lättlagade desserter från 1955. Den är mycket riktigt en uppföljare på Den bästa efterrätten, som vi skrivit om tidigare. Man motiverar en helt ny bok så här: “Under senare år har dock en hel del hänt även på efterrätternas område. Smaken har delvis förändrats, man vill ha mera lättlagade desserter – kanske ej så söta och tunga som tidigare. Dessutom har livsmedelsindustrien kommit fram med en hel del nyheter både i form av hel- och halvfabrikat”. 1950-talet var verkligen rekordår – tänk bara, att efterrättsmodet växlade så snabbt redan då!

Bilden visar “Barnens egna efterrätter” och längst ned tronar en chokladpudding i form av igelkott. Dessutom bananbåtar, tax av banan och fikon, apelsin-elefanter, äppelgubbe, blandad glass och maränkrans med grädde och bär. Men pratet om halvfabrikat till trots – boken bjuder på ett riktigt halvfabrikatsfritt recept på chokladpudding!

Visningar: 68

Vad jag såg i eftermiddags

Jag slutar skriva att idag har varit intensivt, för alla dagar verkar bli intensiva. Vi har börjat presentera våra postrar vi haft med oss idag – man får otroligt mycket synpunkter. Över huvud taget får man kontakter som är oerhört användbara här. T.ex. har Kristin från Schweiz nästan samma område som jag: hon forskar på information till föräldrar som har barn med medfödda missbildningar. Hon är inskriven här i Åbo, där de verkar väldigt duktiga på patientinformation. En annan doktorand, Kirsi, är också skriven här och hade en massa tips om empowerment som möjligt utfallsvariabel för mina studier. João, från Portugal, har problem med hur hon ska få ihop sin avhandling på väldigt kort tid, så på vägen hem diskuterade jag och Patricia (Irland) med henne om hur hon skulle kunna avgränsa-utveckla forskningen, och i morgon kväll ska vår basgrupp samlas och hjälpa henne. Det är milt sagt en kreativ stämning!

Nå. Vi fick sluta lite tidigare, så jag gick en sväng på stan och tittade på fina saker. Det här är vad jag såg:

En fin loppis, som är precis så stökig som en loppis ska vara.

Ett mycket vacker kiosk mittemot järnvägsstationen.

Åbo konstmuseum. Ryktet (som verkligen bara var ett rykte! Se kommentarerna!) säger att det var ett fängelse tills för bara några år sedan. Det ligger mitt i stan, bara 200 meter härifrån, så det var en märklig placering i så fall, som borde hållit rättsmedvetandet väldigt alert hos Åboborna.

Det här är porten till konstmuseet.

Och det här är en annan fin port.


Och ett vackert ornament. Kan inte bestämma mig om det är en kanin eller bara ett mönster.

Visningar: 80

Middagsbåten

Nu har vi varit och ätit middag på “Svarte Rudolf”. Det var god mat och trevligt, helskandinaviskt sällskap. Skönt att bara få prata svenska efter en hel dag med engelska!

Visningar: 50