Första Deweyklassade boken

Umeå universitetsbibliotek har sedan nyår, som många andra forskningsbibliotek, bytt klassifikationssystem från Klassifikationssystem för svenska bibliotek till det mer internationella Dewey Decimal Classification. Över landet gör man lite olika, men här i Umeå ändrar man också sättet man ställer upp böckerna på. Det har varit urdåligt med information om det på bibliotekets hemsida, men det verkar som de gör två sviter i hyllorna – en med den gamla klassningen och en med Dewey. Och det här var mitt första lån efter nyår, vilket råkade bli en sprillans ny, Deweyklassad bok!

Visningar: 37

APT och FN

När vi har arbetsplatsträff är Örnsköldsvik och Skellefteå uppkopplade via videokonferens. Det betyder att vi skickas mikrofoner mellan varandra när någon vill fråga något. Det skrapar och folk glömmer av att slå på micken och allt vad det är. Jag tycker att vi borde få en svanhalsmikrofon per sittplats i stället som i FN. Och voteringsknappar. Och begär-ordet-knappar.

Visningar: 57

Ny favorit i repris

Kerstin talade så gott för mockabakelser och deras maräng, så jag var bara tvungen att äta en idag också. Den här marängen är mycket riktigt segare än vanliga sådana toppiga maränger. Jag gillar chokladströsslet kring – det funkar mot mockasmaken i smörkrämen. Ska försöka hitta någon med flagad mandel som dekoration för jämförelsen.

image

Innan bakelsen:

Leverpastejsmörgås. Betyg: 3 av 5.

  • Helt ok. Stora bitar pastej, färsk tekaka, möjligen snålt tilltaget med mimosasalladen. Fräsch sallad.

image

Ullas kondis idag också tillsammans med Lenita, Maria och Ullis. 12.45-tåget från Örnsköldsvik ropades ut precis när vi skulle gå men de ville inte stanna kvar och titta.

Visningar: 63

Hörnefors station

En av stationerna längs Botniabanan. Vi var där för några kvällar sedan. Olyckligtvis gick inte tågen, men smidiga SJ betalade genast tillbaka pengarna utan knussel alls.

Stationshuset är hur som helst fint. Se här!

DSC00233

image 

DSC00230 (1)

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Det känns liksom inte som Västerbotten utan som något annat i ett annat land längre fram i tiden. Det är kul. Och rå tegelväggar är väldigt, väldigt snyggt!

Visningar: 55

Bakelsetest

Idag åt vi lunch på Ullas kondis på Östra station.

image

Räksmörgås. Betyg: 5 av 5.

  • Mycket räkor och otroligt, säger otroligt god crème. Det är inte majonäs, och biträdet visste inte riktigt vad det är. Jag tror att det är grädde, chilisås, majonäs och absolut någonting mer. Makalöst gott.  Möjligen kunde persiljan varit fräschklippt.

image

Wienerbakelse. Betyg: 3 av 5.

  • En ordinär kanelbulle som kluvits och fyllts med någon form av rörd mandelmassa samt vispgrädde. Grädden var tyvärr gårdagens, men smaken var det inget större fel på. Innovativt och annorlunda.

Mockabakelse. Betyg: 4 av 5.

  • Jag avskyr egentligen maräng, det smakar gipsskiva. Ändå köper jag mockabakelser nån gång ibland, men det krävs att de ska vara riktigt vackra. Den här var det. Snyggt med flagad pistage och den lilla chokladkronan. Riktigt god mockacrème också.

image

Ullas kondis har funnits på Västerslätt i “eviga tider”, men nu har de flyttat in till stan också och finns på Umeå Östra.  Miljön är riktigt trevlig men förstås väldigt nutida. Ett väldigt bra ställe för lunch eller (arbets)fika om man jobbar på NUS eller universitetet. Eller för en lördagspromenad som idag.

Vi fantiserade om hur bra det skulle fungerat att inreda kondiset i femtiotalsstil. Allt glas och all luft runtomkring skulle liksom göra det som en femtiotalsenklav mitt i det moderna. Med lite galon, boaserade väggar i teak eller valnöt, karosseripanel, gulddetaljer och passande möbler skulle det kunna bli hur snyggt som helst. Kanske lika snyggt som mönstret på mockabakelsens pappersform?

image

Visningar: 73

Backup i Ubuntu med hjälp av Dropbox och Backupninja

Jag behövde ett enkelt sätt att ta backup på vår web- och databasserver. Efter lite läsande igår och tips om Dropbox från Morgan satte jag igång ikväll. Så här gjorde jag:

  • Registrerade ett konto för Dropbox
  • Installerade Dropbox för Ubuntu (läs här)
  • Hämtade Backupninja och konfigurerade den med hjälp av instruktionerna här.
    • Jag hoppade alltså över allt om dendär lösa hårddisken de använder i det exemplet och körde Dropbox i stället. Börja därför vid “Install backup software”!)
    • I stället för Backupninjas vanliga katalog för backuper angav jag ~/Dropbox i stället. Man får gå igenom varje konfigurationsfil i /etc/backup.d och dubbelkolla.
    • Dessutom bytte jag plats på backup av servern (2o.sys) och av paketfilerna (30.sh). Det verkade logiskt eftersom paketfilerna backupas i 20.sys, och då måste de ju redan skapats vilket sker i 30.sh.
    • Jag kör bara MySQL, så därför överhoppade jag förstås PostgreSQL-backupen.
    • I 60.rdiff-filen var det lite småfix. Jag lade till några kataloger, t.ex. /var/www, exkluderade ~/Dropbox och ändrade under [dest] type = local.

Nu har vi inte enormt mycket data på den här servern, så utrymmet på Dropbox kommer nog att räcka väldigt länge. En fullständig backup på datorn tar 2% av utrymmet på Dropbox just nu.

Det funkade smärtfritt och enkelt. Klart på under en timme. Blir kul att se om den kickar igång automatiskt inatt som den ska.

___

Update: Nåja. Nu tar den 7% av utrymmet. Men det är fortfarande väldigt lite.

Visningar: 828

Resträtter

passar så bra på Terma av nån anledning.

image

Stig Lindberg förstås. Assietten är Spisa Ribb. Bägge lanserades vid H55-utställningen i Helsingborg 1955. Terma är gjort i något slags keramiskt material från raketåldern och tål temperaturväxlingar väldigt bra. Direkt ut ur ugnen upp på matbordet!

Visningar: 54