Handdriven dokumentförstörare

image

Jag har länge varit barnsligt sugen på att skaffa en dokumentförstörare som tuggar hemliga papper till smala, smala strimlor. De finns till exempel på Clas Ohlsson för knappt 200 kronor. Men det har hela tiden stupat på att a) de tar onödig plats, b) de måste kopplas in i eluttaget varje gång man ska använda dem och c) de är väldigt fula.

Igår var vi på Åhléns i Göteborg och de har fortfarande kvar sin Muji-avdelning. Där fanns förstås det jag sökte: en handdriven dokumentförstörare. Den klarar nog bara ett A4-ark åt gången (vikt i tre delar) men pappersstrimlande är ju ingen daglig syssla direkt. Men den är förstås väl formgiven, tar mindre plats än ett hålslag och är lätt att använda även om man är vänsterhänt. Och billigare än Clas Ohlssons fula.

Visningar: 63

Kronans kaka

image

Vi äter sällan kokt potatis, men nästa gång vi gör det ska vi också spara ett par precis som idag. Då gräddar man nämligen “Kronans kaka” – en mycket saftig och mandlig mandeltårta. Finns i Sju sorters kakor.

Visningar: 52

The lovely scones of the British Broadcasting Corporation

Vårt förra sconesrecept har sjangserat med åren (sant!) och de har på sistone ärligt talat varit ganska torra. Vi behövde alltså ett nytt. Här är BBC:s recept på scones översatt till svenska:

  • 3 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 55 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk

Sätt ugnen på 200°C. Blanda torrvarorna. Smula ned smöret, rör sedan i mjölken. Platta ut degen till en 2 cm tjock platta. Tag ut scones med ett glas eller (helst) en krusig utstickare. Knöla ihop resterna till en ny platta och ta ut några scones till. Lägg sconesen på bakplåtspapper och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen.

image

De blir väldigt brittiska: fluffiga och fina, precis som man vill ha dem. Serveras med clotted cream och sylt, förstås.

För den som inte vet vad clotted cream är så är det ungefär som fet och väldigt hårdvispad grädde och man äter den på scones. Vi köpte clotted cream på The English Shop i Söderhallarna i Stockholm. Man kan göra  sin egen också – fast jag har inte prövat ännu. Tyvärr kan svenska mejerier däremot inte tillverka clotted cream och sälja den under det namnet – det är en ursprungsskyddad produkt.

Visningar: 46

Mycket konstig skylt

image

Den här skylten hängde bredvid en upplysningslucka på Ullared. Vad är poängen med att plinga när man redan fått hjälp?!? Och hur ska man tillkalla hjälp från första början? Jag tror att man ska ropa först.

Visningar: 40