juni 2012
-
Nyrensat och nyluckrat
•
1 min read
Purjo, ärtor, bönor, mangold, fänkål, spagettipumpa, sqash och lite till.
-
Systematisk granskning av abstracter
•
1 min read
Det gör man bäst på Nybrokonditoriet på Teg.
-
Lånestickor
•
2 min read
Systemet med lånestickor förekommer mest på interna bibliotek, t.ex. institutionsbibliotek och företagsbibliotek. Böckernas utrustning Ingen särskild utrustning behövs i böckerna. Låntagarens utrustning Inga lånekort förekommer. Utlån Vid utlåningen fyller låntagaren i en låneblankett. Blanketten stoppas i en lånesticka av plast (förr i tiden av kartong) och sätts på bokens plats i hyllan: Om man vill…
-
Fotomekanisk utlåning
•
5 min read
“Ni kanske väntar på ADB – men den fotografiska utlåningen kan redan nu ge stora vinster i tid och arbetskraft”, skriver Bibliotekstjänst i sin katalog från 1969. Den fotomekaniska utlåningen kom stort under 1960-talet, men krävde förhållandevis stora lånevolymer varför den mest kom att användas på större bibliotek. Fotomekanisk utlåning infördes för första gången redan…
-
Detroitsystemet
•
2 min read
Detroitsystemet är det som användes oftast i Sverige, förmodligen eftersom det är enklast att hantera. Ralph Uleving, bibliotekarie vid Detroit Public Library, uppfann systemet 1929 (eller vidareutvecklade kanske man ska säga, eftersom det påminner mycket om Newarksystemet). Böckernas utrustning I varje bok finns en bokficka med bokkort och ett datumblad. På bokkortet står bokens titel,…
-
Newarksystemet
•
3 min read
Newarksystemet, också känt som tvåkortssystemet, beskrevs första gången 1896 av John Cotton Dana. Böckernas utrustning I varje bok finns en bokficka med bokkort och ett datumblad. På bokkortet står bokens titel, signum och ex-nummer eller accessionsnummer. Låntagarens utrustning Varje låntagare får ett numrerat lånekort (se bilden). Dessutom måste biblioteket föra en numerisk förteckning över alla…
-
Browneska systemet
•
3 min read
Nina E. Browne, som arbetade på biblioteket i Boston, uppfann det Browneska systemet 1895. I Sverige infördes det på Stockholms Arbetarebibliotek 1905 av J Fredrik Nilsson, godtemplare och folkbibliotekspionjär i Stockholm, efter att han sett det användas i Kristiania året innan. Jag träffade på ett fullt fungerande Browne-bibliotek i fjol somras i Northiam. Böckernas utrustning…
-
Utlåningssystem för bibliotek
•
4 min read
Nuförtiden har nästan alla bibliotek datoriserade system för både förvärv, katalog och det som brukar kallas cirkulation, alltså utlåningsverksamheten. Men annat var det förr. Det har funnit flera olika sätt att organisera utlåningen på, och eftersom jag tycker manuella administrativa rutiner är spännande, tänkte jag skriva lite om de olika systemen. Ett utlåningssystem ska huvudsakligen…
-
Svenska flaggans dag…
•
1 min read
… till ära planterar vi måbärshäck.