Anders Ringnér

Barnsjuksköterska och forskare. Med mera.

Efterrätten

Man skulle kunna tro att det finns en viss upprepning bland de här rutiga kokböckerna – här kommer nämligen Efterrätten : Goda läckra och lättlagade desserter från 1955. Den är mycket riktigt en uppföljare på Den bästa efterrätten, som vi skrivit om tidigare. Man motiverar en helt ny bok så här: ”Under senare år har dock en hel del hänt även på efterrätternas område. Smaken har delvis förändrats, man vill ha mera lättlagade desserter – kanske ej så söta och tunga som tidigare. Dessutom har livsmedelsindustrien kommit fram med en hel del nyheter både i form av hel- och halvfabrikat”. 1950-talet var verkligen rekordår – tänk bara, att efterrättsmodet växlade så snabbt redan då!

Bilden visar ”Barnens egna efterrätter” och längst ned tronar en chokladpudding i form av igelkott. Dessutom bananbåtar, tax av banan och fikon, apelsin-elefanter, äppelgubbe, blandad glass och maränkrans med grädde och bär. Men pratet om halvfabrikat till trots – boken bjuder på ett riktigt halvfabrikatsfritt recept på chokladpudding!

3 svar

  1. Profilbild för Silje

    Så fina böckerna är! Kurar nästan ihop mig och myser (:

  2. Profilbild för Silje

    Var på loppis igår och hittade två av dessa rutiga små godbitar, dock i "pocket", för en femma styck. En röd och en orange. Hittade dessutom en fining om hemkonservering – allt från saft och dricka till hermetisk inkokning. Härligt!

  3. Profilbild för Anders

    Hihi! Tro mina ord, du kommer att ha svårt att sluta samla nu när du börjat!

Lämna ett svar till Anders Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *